Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik lidí zemřelo během okupace 1968? Historici změnili čísla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Česká televize

Praha - Historici zpřesnili počet obětí, které si vyžádala okupace Československa vojsky států Varšavské smlouvy v čele se SSSR v roce 1968. Podle aktuálních čísel zemřelo do konce roku 1968 137 Čechů a Slováků.

Dosavadní informace se historikům podařilo zpřesnit díky studiu dosud neznámých archivních materiálů z Česka i ze Slovenska. "Hodně životopisů se podařilo upřesnit díky spolupráci s rodinami obětí, od nich máme i fotografie i mnoho údajů o jejich životech, profesních i osobních," řekl Ivo Pejčoch při křtu nové knihy Okupace 1968 a její obět.

Poznamenal, že drtivá většina obětí zemřela v srpnu a do poloviny září 1968. Další historik Prokop Tomek poznamenal, že v prvních týdnech okupanti zastřelili přes 50 lidí.

Oba historici se počtem zabitých Čechů a Slováků během okupace sovětských vojsk zabývali již v předchozí knize s názvem Černá kniha sovětské okupace. V ní již zvýšili počet dosud uváděných obětí do konce roku 1968 z dosud uváděných 108 na 135. Nyní toto číslo zvýšili o dva. Pejčoch předpokládá, že se již počet nebude výrazně navyšovat. Během pobytu okupačních vojsk v Československu celkem zemřelo přes 400 lidí.

V nové publikaci například uvedli, že nejstarší obětí byl legionář Antonín Abraham, kterého zabil sovětský tank v 91 letech. Snaží se v ní rozkrýt také pozadí smrti některých sovětských vojáků, kteří v Československu zemřeli a o kterých sovětské a ruské zdroje tvrdí, že byli zavražděni. Tomek ČTK řekl, že se jim nepodařilo žádný případ vraždy potvrdit. V českých a slovenských archivech nalezli informace o vojácích, kteří zemřeli třeba po postřelení svými kolegy, v důsledku pití alkoholu nebo při nešťastných událostech. Poznamenal, že hlavními zdroji by měly být ruské archivy, ty jsou ale k těmto tématům nepřístupné.

Témata:  VIII.68 historie knihy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy