Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vejce a kuřecí dovezené do Česka prošla kontrolou, měla by být v pořádku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Vejce a vaječné výrobky kontaminované fipronilem se objevily v téměř dvou desítkách zemí Evropské unie. Veterináři v ČR dosud vyšetřili 36 vzorků kuřecího masa a vajec na nebezpečný insekticid, v žádném se neprokázal.

Veterináři prošetřili vzorky kuřecího masa z Německa, Nizozemska, Polska a Slovenska a vejce z Polska a Španělska. "Jde o poměrně náročnou analýzu. Délka jednoho vyšetření při stávajícím počtu vzorků činí zhruba pět dní," vysvětlil zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Kontaminovaná vejce se podle Evropské komise objevila v celkem 17 zemích. Kvůli problému se v září sejdou ministři zodpovědní za zdraví a bezpečnosti potravin.

Německá média mluví o tom, že fipronil zřejmě někdo přimíchal do běžného čistícího prostředku. Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický, jelikož jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Témata:  vejce potraviny státní veterinární správa

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy