Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela komplikuje život budoucím lékařům, ministerstvo problémy vyřeší překlenovacím programem

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Novela vyhlášky o specializačním vzdělávání lékařů, která začala platit 1. července, způsobila budoucím doktorům nemalé potíže, ministerstvo zdravotnictví je hodlá vyřešit překlenovacím programem.

Na problém s termínem pro podání přihlášek upozornila Společnost všeobecného lékařství. Novela budoucím lékařům nařizovala, aby byli přihlášení do studijního oboru už 30. června. Bez přihlášky nedosáhnou na pracovní místo, kde mají vykonávat povinnou tříletou praktickou přípravu.

První část vzdělání mají všichni lékaři společnou, poté si vybírají specializaci. Ministerstvo u oborů, jejichž praxe není možné absolvovat v nemocnicích, dotuje studentům takzvaná rezidenční místa v ambulancích odborníků. Týká se to praktického lékařství, ale také například budoucích pediatrů, gynekologů nebo psychiatrů.

"Legislativou předepsané termíny nedaly zhruba stovce budoucích praktických lékařů, a také některým dalším školencům z jiných oborů, kterých se dotační program týká, dostatečnou možnost včas zareagovat a přihlásit se o dotaci," uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Podmínkou pro přijetí zájemce o takzvané rezidenční místo je totiž podle novely zákona to, aby byl přihlášený do specializačního studijního oboru na vysoké škole do konce června. Někteří ale promovali až v červenci a v době uzavření přihlášek ještě neznali číslo svého diplomu, které je k přihlášce nutné. Ministerstvo jim přihlašování prodlouží, podmínky zveřejní v září.

"Většina lékařů standardně nastupuje na rezidenční místa 1. září, tak to nemusí situaci zcela řešit," řekl předseda Společnosti všeobecného lékařství Svatopluk Býma. Podle něj navíc není jasné, jestli budou platit stávající výběrová řízení nebo bude muset být další. Podle něj je třeba, aby metodika k překlenovacímu programu byla hotová už na konci srpna.

Témata:  zdravotnictví lékaři Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy