Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko předá do Německa Vietnamce, který čelí podezření z vyzvědačství

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Česko předá do Německa Vietnamce (46), hrozí mu tam až deset let vězení. Podle německých kriminalistů se muž spolu s dalšími lidmi zapojil od letošního 20. července v Praze a Berlíně "do výzvědné činnosti výzvědné služby cizí mocnosti proti SRN".

O tři dny později pak údajně v Berlíně "záměrně napomohl ke spáchání nezákonného skutku na mezinárodní úrovni" tím, že se na příkaz vietnamských vládních agentů podílel na únosu dvou občanů Vietnamu.

Německé Generální státní zastupitelství vydalo na Vietnamce eurozatykač 11. srpna a o den později byl muž zadržen českými policisty. K věci, kterou mu Německo klade za vinu, se tehdy odmítl vyjádřit. Pražské městské státní zastupitelství následně podalo návrh na předání, o němž soud rozhodl 15. srpna.

"Rozhodovali jsme na základě evropského zatýkacího rozkazu a návrhu státní zástupkyně. Muž s vydáním souhlasil, a rozhodnutí je tak pravomocné," sdělila bez dalších podrobností mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech se musí předání uskutečnit nejpozději do deseti dnů od právní moci rozhodnutí.

Témata:  Německo soudy Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy