Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žár při požáru kostela v Třinci-Gutech byl obrovský, roztavil všechny tři zvony

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Třinec - Památkáři už zajistili z trosek dřevěného kostela v Třinci-Gutech veškerý materiál. Ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula dnes řekl, že žár při nedávném požáru byl tak silný, že roztavil všechny tři zvony.

"Ze tří zvonů se dochovala jen roztavená hmota a několik úlomků. Naším cílem bylo vše dohledat. To se podařilo. V budoucnu by materiál mohl sloužit pro výrobu nových zvonů," uvedl Zezula.

Jeden ze zvonů přitom pocházel ze 16. století. Na věž byl osazen v roce 1565. Když jej v roce 2001 někdo ukradl, zvedla se taková vlna nevole, že se ho zloději nakonec zbavili. Nalezen byl bez srdce v nedaleké Karpentné.

Mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda ČTK řekl, že diecéze se nyní soustředí především na přípravu stavby. "Zvony nejsou nyní aktuální. Řešit je budeme později," řekl. Dodal, že pokud se zachovaly úlomky původních zvonů i s reliéfy, je pravděpodobné, že ty roztaveny nebudou.

Rozebírání trosek vyhořelého kostela skončilo minulý týden. Na místě nyní pracují archeologové, kteří prohledávají úplně nejnižší vrstvu spáleniště. V ní nalézají například zbytky kovových stavebních prvků či pozůstatky řezbářské výzdoby. Do konce týdne tyto práce dokončí.

Památkáři v troskách našli několik vzácných předmětů. "Našli jsme i patenu, což je miska, kterou drží kněz pod hostií při svatém přijímání", uvedl Zezula.

Policie po požáru zadržela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Způsobená škoda přesahuje 20 milionů korun. Náklady na stavbu nového kostela by měla pokrýt pojistka. Ta by měla zaplatit i číst interiérů. Zbytek bude biskupství platit z veřejné sbírky. Dosud dárci přispěli částkou okolo 1,3 milionu korun.

Témata:  kostely Moravskoslezský kraj požáry

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy