reklama

Podle ředitele posudkové služby Miroslava Bosáka chybí asistenti posudkových lékařů, pro kompenzační pomůcky a průkazy zdravotně postižených by mohlo stačit stanovisko praktického či odborného lékaře.

"Lékařská posudková služba už není schopna v čase, který jí určuje správní řád, dokončit jednotlivá stanoviska k dalšímu správnímu řízení, které potom vede Úřad práce. Ten již dopředu při podávání žádostí signalizuje žadatelům, že nebude schopen v zákonem stanovené správní lhůtě jejich žádost zpracovat. Úřad práce předem upozorňuje, že jejich žádost bude dána do správního řízení až po několika měsících," uvedl předsedy rady zdravotně postižených Václav Krása.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se věcí zabývá a v následujících týdnech by podle Krásy mělo přijít s návrhem řešení. "Nutné jsou legislativní změny, které však nebudou přijaty dříve, než na konci roku 2018," dodal.

Podle NRZP panuje s lékařskou posudkovou službou shoda na tom, že žádosti o příspěvek na zvláštní kompenzační pomůcky a žádosti o průkazy pro zdravotně postižené nemusí posuzovat služba.