reklama

Třetí komunisty by volilo 13 procent hlasujících. Do Sněmovny by se dostalo sedm stran, včetně Strany přímé demokracie Tomia Okamury.

Občanským demokratům přisuzuje volební model agentury Median zisk deset procent hlasů. O jeden procentní bod méně by dostala TOP 09. Lidovci by podle modelu dostali 6,5 procenta a Okamurova SPD šest procent.

Žádná další strana by pětiprocentní hranici do Sněmovny nepřekročila. Nejbliž by k tomu měli Piráti a Starostové a nezávislí, kterým model přisuzuje shodně 3,5 procenta.

Oproti předchozímu průzkumu ztratilo ANO jeden procentní bod, což představuje rozdíl v rámci statistické chyby. Agentura Median ale upozorňuje na to, že sběr dat pro výzkum se konal z větší části předtím, než do Sněmovny dorazila policejní žádost o vydání vrcholných představitelů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. "Nelze tak vyloučit, že kauza se do podpory ANO plně projeví v dalších měřeních," uvádí Daniel Prokop z Medianu.

Průzkum Medianu ukázal mírné sblížení podpory ODS a TOP 09. Kontinuálně mírně posiluje SPD Tomia Okamury. Výrazný je naopak od konce jara pokles podpory KSČM.