reklama

Podnikatel byl odsouzen za daňový podvod k šestiletému trestu v roce 2012. Jaroškova firma vyrobila v roce 2003 téměř 500.000 litrů denaturovaného lihu, denaturační proces však podle soudu nebyl úspěšný, společnost líh neznehodnotila a nezaplatila z něj spotřební daň, i když z něj vyráběla nemrznoucí směs. Lihovarník způsobil škodu 70 milionů korun.

Soud mu zatím v žádostech o přerušení trestu kvůli zdravotnímu stavu vyhověl. Výkon trestu měl naposledy přerušený do začátku března, poslal ale další žádost, kterou soud posuzuje.

Už v polovině dubna na zaslanou lékařskou zprávu lékařská komise soudu odpovídala, že dalšího přerušení trestu není třeba, že ve vězení jsou schopni se o Jaroška postarat, řekla ČTK mluvčí brněnské vazební věznice Dana Krejčířová. "Následně jsme posuzovali novou lékařskou zprávu a v polovině července jsme soudu odpovídali, že závěr komise zůstal beze změn," uvedla Krejčířová. Mluvčí soudu Eva Sigmundová uvedla, že ve věci Vladislava Jaroška stále prozatím rozhodnuto nebylo.

Jarošek se trestu vyhýbal už dříve. Do vězení měl nastoupit na začátku loňského června, kdy mu skončila lhůta pro přerušení výkonu trestu. Protože se tak nestalo, vydal brněnský krajský soud příkaz k nastoupení do výkonu trestu. Policie jej v polovině července v olomoucké nemocnici zatkla a za dveřmi jeho pokoje se policisté střídali ve střežení zhruba šest týdnů. Podnikatel následně znovu požádal o přerušení trestu ze zdravotních důvodů.

Trestu se vyhýbal i před tím, kdy se tři čtvrtě roku skrýval na Slovensku. V březnu 2014 ho zatkla policie v penzionu v okrese Nové Zámky.

Jarošek vlastnil v době svého trestního stíhání vinné sklepy v Mutěnicích na Hodonínsku, kde se kromě vína vyrábějí i destiláty. V obci založil místní organizaci SPOZ. Podle dřívějších informací médií jej při té příležitosti v roce 2011, tedy v době, kdy byl již Jarošek nepravomocně odsouzen, navštívil nynější prezident Miloš Zeman.