Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise k únikům ze spisů vyslýchá poslední svědky, opět vypovídá novinář Přibil

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Komise, která se zabývá údajnými úniky informací z vyšetřovacích spisů, dnes vyslechne poslední svědky. Poslanci by se poté měli scházet kvůli závěrečné zprávě, kterou si vyslechne plénum Sněmovny.

Komise by dnes měla nejprve vyslechnout bývalého novináře Mf Dnes Marka Přibila, a to kvůli rozdílům v poskytnutých výpovědích. "Jeho výpověď před komisí se lišila od výslechů jiných svědků, tak budeme chtít zpřesnit jeho výpověď," řekl předseda komise Martin Plíšek (TOP 09). Poslanci například budou chtít vědět, jak novinář nakládal s některými informacemi z vyšetřovacích spisů.

Komise má vyslechnout i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, kterého ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) minulý týden zbavil mlčenlivosti. Před komisi by měli přijít také předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra a ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín.

Murína si komise pozvala, protože s ním chce mluvit mimo jiné o nastavení pravomocí a také o statistice případů úniků informací, kterou od něj obdržela. Zemana se poslanci budou ptát na to, jestli řešil úniky z kauz a jaká navrhuje systémová opatření. Vávra by zase podle Plíška měl poslancům vysvětlit, jak jsou spisy a informace zabezpečeny na soudech.

Dnešní výslechy by měly být poslední. Poté už by měla komise začít pracovat na závěrečné zprávě pro Poslaneckou sněmovnu. Předložit ji má do 12. září. "Dnes členům komise předám osnovu závěrečné zprávy, to znamená můj návrh, jak by mohla závěrečná zpráva vypadat. Je samozřejmě v tuto chvíli v obecné rovině," uvedl Plíšek.

Komise vznikla hlavně kvůli uniklým nahrávkám rozhovorů Přibila s exministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů.

Témata:  kauza úniků z policejních spisů Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy