Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní park Šumava spočítal rozsah polomu po srpnové bouři

Lesy
Lesy
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Národní park (NP) Šumava spočítal polomy po bouři z 19. srpna na 120.000 metrů krychlových dřeva., což je trojnásobek proti orkánu Niklas z roku 2015. NP předpokládá, že vzniknou ztráty. Část dříví je polámaná, stromy tak půjdou na "nejhorší materiál".

Polomy po orkánu Niklas v roce 2015 činily v NP Šumava 35.000 metrů krychlových a po orkánu Kyrill v roce 2007 asi milion metrů krychlových dřeva. Po bouři z letošního 19. srpna jsou polomy na Stožecku 110.000 metrů krychlových a na územním pracovišti České Žleby 10.000 kubíků. Škody na majetku park ještě nespočítal.

"Zajímavé je, že je to soustředěné do jednoho území, hlavně mezi Novou Pec a Stožec, tam je největší díl. Kyrill byl na celém území Národního parku Šumava a Niklas také," řekl mluvčí parku Jan Dvořák.

Polámané stromy půjdou na "nejhorší materiál", což je takzvaná vláknina. Z vývratů bude dříví dobré. "Ale trh s kulatinou je v Česku zasycen jednak kůrovcovou kalamitou, ale také tím, že vlastníci lesů v pásu od Pasova po českou hranici, jak šla bouřka, sčítají škody v řádech dvou milionů kubíků. To určitě velmi zahýbe s obchodem s kulatinou a s tlakem na pily, bude to docela zásadní," řekl Dvořák.

Společnost E.ON vyčíslila škody po bouři z 19. srpna v jižních Čechách na 15 milionů korun. V terénu měli energetici po bouři 100 zaměstnanců a dalších 100 pracovníků z dodavatelských firem. "Tento rok nepatří k náročnějším, když to vztáhneme k událostem jako je Kyrill, Niklas nebo povodně, tam jsou potom škody násobně větší, stovky milionů, a pojistné, které se vyplácí, násobně vyšší. Není to mimořádná situace, je to věc, se kterou provozně počítáme," řekl mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Témata:  Národní park Šumava lesy dřevo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy