Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ode dneška platí zákaz umístění billboardů v ochranném pásmu dálnic a silnic

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dnes by měly v ochranném pásmu dálnic a silnic I. třídy zmizet billboardy. Ministerstvo dopravy začne s evidencí poutačů, které doposud jejich majitelé neodstranili a začne je vyzývat k jejich demontování.

Celkem se očekává, že by od komunikací mělo zmizet na 3000 poutačů z celkových asi 25.000 v Česku.

Část provozovatelů už dala najevo, že zařízení dobrovolně neodstraní. Na popud Svazu provozovatelů venkovní reklamy z nich sejmula reklamní obsah a nahradila jej nekomerčním sdělením, konkrétně státní vlajkou.

Podle ministerstva to před soudem neobstojí. "Jestliže bylo konkrétní zařízení jako reklamní zařízení povoleno tam, kde je umístěno, je to stále reklamní zařízení, i když aktuálně nemá reklamní obsah," uvedl po středečním setkání se šéfem svazu Markem Pavlasem ministr Dan Ťok.

Ten na dnešek svolal koordinační schůzku zástupců ministerstva a Ředitelství silnic a dálnic, které by mělo zbylé reklamní poutače od dálnic začít odstraňovat. Takovýto postup ale nebude jednoduchý, úřad očekává, že odstranění billboardů potrvá měsíce.

V první řadě majitelům od začátku září běží pětidenní lhůta na jejich odstranění, poté se na ně začnou kvůli demolici billboardů obracet úřady. Na dálnicích bude tuto agendu vykonávat ministerstvo dopravy, pro silnice první třídy pak jde o agendu krajů. Pokud ani tento krok nepovede k odstranění nosičů, začnou je úřady zakrývat a následně samy bourat. Náklady pak chtějí vymáhat po majitelích zařízení, nebo vlastnících pozemku, na kterých billboardy stojí.

Témata:  billboardy Dan Ťok Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy