Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér Sobotka: Test KLDR vede k eskalaci napětí

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zkouška severokorejské jaderné bomby podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyhrocuje napětí v regionu, ale stále je možno řešit situaci diplomaticky. Pravicová opozice volá po rázných krocích.

"Není to dobrá zpráva. Dochází k evidentní eskalaci napětí v této části světa," uvedl dnes český premiér v pořadu Partie na televizi Prima. "Bude to vyžadovat velmi efektivní jednání, zejména ze strany zemí, které tam mají klíčový vliv. Mám na mysli nejen Spojené státy (americké), ale taky Čínu, protože bez určité tolerance či podpory ze strany Číny by korejský režim těžko zvládl takto dlouho existovat v takových podmínkách, v jakých na severu Koreje funguje," dodal.

Jaderný test kritizuje i opozice. "Je nepřípustné, aby tento režim disponoval jaderným arzenálem. Situaci v Severní Koreji nevyřeší další a další rezoluce OSN, ale jen rozhodné kroky," sdělil na twitteru předseda ODS Petr Fiala. Jaké kroky by to měly být, ale neupřesnil.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek stejně jako Sobotka uvedl, že bez podpory Číny by režim KLDR nemohl existovat. Zastání má podle něj tamní komunistická totalita i v Rusku.

"Ministerstvo zahraničních věcí ČR důrazně odsuzuje provádění všech jaderných testů i testů balistických raket KLDR, které představují jednoznačné porušení závazků KLDR vyplývajících z příslušných rezolucí OSN, narušují stabilitu Korejského poloostrova a celého regionu, ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost a vedou k dalšímu zhoršování životní úrovně občanů KLDR," uvádí se na webu resortu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Severní Korea Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy