Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekulturní akt, napsal kardinál Duka řeckému velvyslanci kvůli umazání křížů Lidlem

Dominik Duka
Dominik Duka
Foto: dominikduka.cz **www.dominikduka.cz**

Praha - Diskont Lidl, který ve svých reklamních letácích na "řecký týden" vyretušoval kříže, kritizuje také kardinál Dominik Duka. Lidl již v pátek uvedl, že cílem firmy rozhodně nebylo kohokoliv urazit a omluvil se, pokud se tak stalo.

Podle Duky jde o bezprecedentní a nekulturní akt. Lidl uvedl, že šlo o zachování náboženské a politické neutrality. "Zatím jde 'jen' o falšování fotografií, ale jsou zde obavy, že zakrátko může odejít k odstraňování skutečných křížů i z kostelů," napsal kardinál v dopise řeckému velvyslanci v ČR.

"Naše evropská civilizace je tvořena několika kořeny, řecká demokracie a filozofie je jedním z těch nejdůležitějších. Jejich neznalost, ignorování a potlačování jejich vnějšího výrazu svědčí o prioritách, které mají někteří obchodníci," uvedl dále Duka.

Lidl se v pátečním prohlášení omluvil. "V tomto případě se jednalo o výrobek prodávaný na mnoha evropských trzích současně v rámci tematické akce řecký týden. Design obalu proto nebyl navržen v České republice, ale byl vytvořen mezinárodním týmem," uvedla mluvčí Zuzana Holá.

Součástí obchodní politiky Lidlu jako mezinárodní obchodní společnosti je podle ní zachování náboženské a politické neutrality. Do budoucna aktuální zkušenost firma při tvorbě dalších návrhů obalů bude brát v potaz.

Lidl je součástí německé maloobchodní skupiny Schwarz. V Česku ve finančním roce 2015/2016, který skončil koncem února, vykázal rekordní zisk před zdaněním čtyři miliardy korun, meziročně o 55 procent více.

Témata:  Lidl Dominik Duka náboženství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy