Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západočeská univerzita chce mít na Antarktidě věděckou základnu

Ledovec, Antarktida
Ledovec, Antarktida
Foto: Pixmac

Plzeň - Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) chce založit vědeckou základnu v Antarktidě. První dva odborníci už byli obhlédnout situaci na místě v březnu, další zamíří do polární oblasti tuto zimu. Stanice by mohla fungovat už na přelomu let 2018 a 2019.

Západočeští vědci by se zde mohli věnovat například výzkumu ledovců, ale také technickým oborům - třeba testování materiálů a technologií v extrémních podmínkách, řekl dnes ČTK rektor ZČU Miroslav Holeček.

Univerzita počítá s úzkou spoluprací se zatím jedinou stanicí, kterou ČR v Antarktidě má, a to s Mendelovou polární stanicí brněnské Masarykovy univerzity. Plzeňská stanice by měla být výrazně menší.

"Zatím uvažujeme velmi skromně, protože problémem je financování," uvedl rektor. Univerzita by ráda na základnu a výzkumy získala granty, případně použila část vlastních peněz. 

"Tým se rýsuje na Pedagogické fakultě, kde je velmi významný vědecký potenciál v oblasti výzkumu geomorfologie a změn v ledovcích," řekl rektor. Zatím plzeňští vědci zkoumají tuto problematiku v domácích podmínkách, přímo v Antarktidě by jejich práce dostala zcela jinou dimenzi. "Také plánujeme, že by se do toho zapojily technické fakulty," doplnil rektor. Odborníci by mohli podle něj zkoumat třeba vlastnosti a fungování materiálů a technologií v extrémních podmínkách. Holeček si umí představit například výzkum fungování fotovoltaiky. "Děláme výzkum fotovoltaických článků, ale tam v těch podmínkách vše funguje jinak," řekl. Odborníci by mohli třeba zkoumat, co s články udělá polární zima, jak na ně bude fungovat difusní světlo a podobně.

Pokud se podaří složitá jednání a shánění peněz dotáhnout do konce, do budoucna by mohla ZČU i ve spolupráci s Mendelovou stanicí nabídnout příležitost pobytu na stanici také studentům.

Témata:  Antarktida Plzeň Plzeňský kraj

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy