Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní lesy se mohou privatizovat i dál, díky TOP 09 a ODS

Les
Les
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovna do voleb nestihne projednat vládní novelu lesního zákona, která má zavést zákaz privatizace a zcizování státních lesů. Vláda ho poslancům předložila tak, aby ho mohli schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení, dnes tento postup ale ve Sněmovně vetovaly opoziční kluby ODS a TOP 09 a Starostů.

Protože poslanci současně nezkrátili potřebné lhůty, znamenalo by to, že by se ke druhém čtení dostali nejdříve v listopadu, zatímco volby budou koncem října.

"Víceméně znamená to, že pro toto funkční období Sněmovny to opravdu padá pod stůl. Nicméně se k tomu budoucí Poslanecká sněmovna, pokud vláda bude chtít, může vrátit," řekl ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Byla to drobná technická úprava, která vlastně jasně říkala, že ty lesy v majetku státu by nesměly být zcizovány kromě vyjmenovaných výjimečných důvodů, jako je výměna nebo jako například jasně deklarovaný nějaký veřejný zájem," dodal.

Vládní novela zákona počítá s výjimkami, například při směně nebo prodeji spoluvlastnických podílů státu nebo prodeji ve veřejném zájmu. Každé možné nakládání se státními lesy bude muset schválit ministerstvo zemědělství. Novelu přivítalo ekologické Hnutí Duha. Naproti tomu bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ji označil za hloupý a populistický návrh.

Témata:  Lesy ČR lesy Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy