reklama

V dolní komoře se projednávání smlouvy, která signatáře zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů, protahovalo. Do zahraničního výboru a do výboru pro životní prostředí ji poslanci postoupili až na pátý pokus úvodního kola debaty. Oba výbory souhlas s ratifikací dohody doporučily. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.

Sněmovna smlouvu dostala od vlády loni v říjnu, začala se jí zabývat v listopadu. Poslanci se k ní vraceli v prosinci a následně v lednu a v březnu. Úvodní kolo ukončili až v červenci. Senát přitom ratifikaci schválil bez větších potíží v dubnu. Rovněž v dolní komoře smlouvu zpochybňují občanští demokraté, kteří se obávají jejích dopadů a pochybují o souladu s ústavou, zablokovat se ji snažili už v Senátu. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura dnes poukazoval také na to, že smlouva není vymahatelná a neobsahuje žádné sankce.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) pokládá dohodu za drobný příspěvek Česka k celosvětovému úsilí změnit trend zvyšování emisí skleníkových plynů. "Klimatická změna nepostihuje pouze lední medvědy nebo tichomořské ostrovy, ale klimatická změna čím dál tím víc ovlivňuje a bude ovlivňovat i životy každého z nás prostřednictvím extrémních projevů počasí," řekl. Podotkl také, že smlouvu zatím ratifikovalo 160 států a Česko je poslední zemí Evropské unie, která zatím tento proces nedokončila. 

Dohoda, kterou podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí, nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka začátkem loňského listopadu. Podařilo se dosáhnout toho, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa.