Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve svatovítské katedrále byla vystavena Svatováclavská koruna

Replika korunovačních klenotů
Replika korunovačních klenotů
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - V zaplněné svatovítské katedrále na Pražském hradě se dnes koná mše k 700. výročí narození Karla IV. Při bohoslužbě je vystavena Svatováclavská koruna a obřadní Svatováclavský meč.

Za účasti prezidenta Miloše Zemana a dalších nejvyšších představitelů státu i zástupců starých panovnických rodů Evropy ji slouží kardinál Dominik Duka.

Zeman v krátkém proslovu označil Karla IV. za největší osobnost českých dějin. "Karel IV. se zasloužil o svoji i naši společnou vlast," řekl prezident. Panovník podle něj učinil z Českého království na tehdejší poměry bohatou a prosperující zemi, sídlo kultury a vzdělanosti a dal českým zemím mezinárodní kredit.

Karel IV. byl geniální architekt, či spíše urbanista, řekl Zeman. Zmínil také jeho rozšiřování zemí Koruny české spíše diplomacií než vojenskou aktivitou.

Témata:  Karel IV. korunovační klenoty

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy