Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škoda po požáru kostelu v Gutech je více než 50 milionů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Požár unikátního dřevěného kostela ze 16. století v Třinci - Gutech způsobil škodu nejméně 50 milionů korun. Vyčíslila ji římskokatolická farnost Střítež u Českého Těšína.

Přesnou škodu musí určit znalec. Ze zapálení kostela jsou obviněni tři mladíci, dva jsou ve vazbě. Soud podle webu Českého Rozhlasu při odůvodnění vazby konstatoval, že motiv činu není dosud jasný.

Shořelý kostel nyní podle serveru zkoumá expert, který například pracoval na obnově kostela svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové vyhořelém před 16 lety. Vyšetřování okolností požáru by mohlo skončit ještě letos.

Trojice mladíků podle policie zapálila kostel v noci z 2. na 3. srpna, hrozí jim až 15 let vězení. "Jejich motiv k předmětnému jednání není příliš jasný," konstatoval okresní soud ve Frýdku-Místku. Do vazby poslal dva obviněné mimo jiné kvůli tomu, že na severu Moravy plánovali podpálení dalších kostelů.

Témata:  kostely požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy