reklama

V projevu shrnujícím poslední čtyři roky vyzdvihl zisk hejtmanského křesla i 33 komunistických mandátů ve Sněmovně. Volby do Evropského parlamentu se naopak nepovedly, a to kvůli tomu, že se nepodařilo naplnit kandidátky, uvedl. Pro budoucí volby je podle něj nutné získat vedle stálých i nerozhodnuté voliče.

V souvislosti s dnešními volbami nového předsednictva Filip uvedl, že je třeba dát šanci mladším navrženým kandidátům, nicméně do nejvyššího vedení by podle něj měli delegáti vybírat ty, kteří budou představovat kontinuitu. Sjezd volí nové vedení strany každé čtyři roky, Filip stojí v jejím čele už 11 let. Jeho kritici tvrdí, že by komunistická strana měla směřovat více doleva.

"Podzimními volbami začíná maraton, každý rok budou volby až do roku 2027," konstatoval Filip s tím, že je třeba oslovit nerozhodnuté a naštvané voliče argumenty, nikoli populismem a bulvárem. Srozumitelně je podle něj třeba oslovit například nemilitantní ekologicky smýšlející voliče "rudozeleným programem", zaměřit se na mladé.