Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V seznamu zdravotních výkonů se nově objeví hospice a víc operací s roboty

Nemocnice Motol, ilustrační foto
Nemocnice Motol, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo zdravotnictví poslalo k připomínkám seznam zdravotních výkonů pro příští rok. Obsahuje přes 3700 položek, nových je 46. Přibude například paliativní péče, některé robotické operace nebo dlahy na nohy pro diabetiky.

V roce 2018 má systém veřejného zdravotního pojištění hospodařit s 278,5 miliardy korun. Ministerstvo odhaduje, že nové výkony budou systém veřejného zdravotního pojištění stát maximálně 673 milionů korun, tedy asi 0,2 procenta celkové částky.

V ambulantní péči se dopad odhaduje na nejvýše 199 milionů korun. Maximální dopad výkonů v lůžkové péči bude asi 58 milionů korun, především půjde o deset nově zařazených typů robotické operace. Na nejvýše 80 milionů korun se odhaduje nárůst nákladů v ochranné psychiatrické léčbě. Nárůst až o 110 milionů korun by mohla způsobit změna v urgentním příjmu. "Při současném nastavení je pro poskytovatele finančně výhodnější pacienta hospitalizovat, aniž by to bylo z medicínského hlediska nutné," píše se v dokumentu.

Vyhláška počítá také s úpravou částky za práci všeobecné sestry v sociálních službách, kde se úhrada zvyšuje jako kompenzace nařízení vlády, která přidala 2000 korun za směnný provoz.

Mezi nově zařazenými výkony je například antibiotická léčba infekce močových cest vykázaná dětským lékařem nebo zhotovení speciálních dlah pro pacienty se syndromem diabetické nohy. Další úhrady, například přepravu pacientů, vyhláška zvyšuje o inflaci.

Ministerstvo nepřímo prostřednictvím úhradových vyhlášek rozhoduje o tom, kolik zaplatí zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za léčení. Z těchto peněz pak hradí zdravotnická zařízení i platy a mzdy. Zveřejnit ji musí do 30. října.

Témata:  zdravotní pojišťovny Ministerstvo zdravotnictví nemocnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy