Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý prezident Steinmeier přijel na první oficiální návštěvu České republiky

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes přijel na první oficiální návštěvu Prahy po svém březnovém nástupu do funkce. S vojenskými poctami ho na Hradě uvítal prezident Miloš Zeman, na následném jednání spolu oba prezidenti hovořili anglicky.

Zeman pozval Steinmeiera k návštěvě Prahy letos v únoru poté, co byl bývalý německý ministr zahraničí zvolen prezidentem. Český prezident tehdy připomněl, že Česko a Německo si letos připomínají 25 let od podpisu smlouvy o dobrém sousedství a 20 let od podpisu česko-německé deklarace.

Steinmeier se v Praze zdrží jen krátce, odpoledne má naplánovaný další program v Berlíně. Během návštěvy na Hradě by se ale měl setkat i s některými členy vlády a s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD).

Šéf hradní diplomacie Rudolf Jindrák označil cestu za "nástupní audienci" a připomněl, že Steinmeier už byl takto i u dalších sousedů Německa, například ve Francii, Rakousku či v Polsku.

Zatím poslední německou prezidentskou návštěvou v Česku byla cesta Steinmeierova předchůdce Joachima Gaucka, který se v listopadu 2014 zúčastnil na Albertově vzpomínkových akcí u příležitosti 25. výročí sametové revoluce. Gaucka tehdy zasáhlo jedno z vajec, kterými demonstranti házeli po Zemanovi.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Miloš Zeman Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy