reklama

"Za konec doby ledové" a novou kapitolu ve vztazích obou zemí označila německá média návštěvu předsedy bavorské vlády Horsta Seehofera v Praze v prosinci 2010, představitelé sudetských Němců tehdy mluvili o nutnosti budování důvěry.

Loni v březnu byl v Bavorsku na první státní návštěvě premiér Bohuslav Sobotka a v květnu zase ministr kultury Daniel Herman jako vůbec první člen české vlády vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. Letos se tohoto sjezdu jako zatím nejvýše postavený český politik účastnil vicepremiér Pavel Bělobrádek. Prohlásil tam mimo jiné, že vyhánění lidí kvůli národnosti se už nesmí nikdy opakovat.

Po úterní první návštěvě nového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera jeho český protějšek Miloš Zeman znovu odmítl přijímání migrantů do Česka, a to i v případě, že by za ně mělo dostávat Česko od evropských institucí peníze. Steinmeier naopak žádal, aby evropské země respektovaly rozhodnutí Evropského soudního dvora (ESD), který zamítl žaloby Maďarska a Slovenska proti kvótám na rozdělování migrantů a potvrdil platnost programu přerozdělení 120.000 lidí.

Sporný moment ve vztazích představovala svého času otázka přístupu českých občanů na německý pracovní trh. Vyřešila se v květnu 2011, kdy Německo spolu v Rakouskem otevřely jako poslední z EU svůj pracovní trh pro "nováčky" včetně ČR. Do té doby mohli v Německu od roku 2009 volně hledat práci jen Češi s vysokoškolským diplomem.

Cestu k překonání traumat společné minulosti zase připravila Česko-německá deklarace z roku 1997 a od jejího podpisu převládají v této oblasti na nejvyšší úrovni až na výjimky smířlivé a věcné postoje. Po rozpadu sovětského bloku se stala základem česko-německé politické i hospodářské spolupráce Smlouva o dobrém sousedství a přátelské spolupráci z února 1992.

Kancléřka Merkelová byla v Praze již čtyřikrát, oficiálně v lednu 2007, v říjnu 2008, a potom dvakrát na jednodenní návštěvě, v dubnu 2012 a znovu loni v srpnu. Premiér Bohuslav Sobotka navštívil Berlín oficiálně v březnu 2014 a pracovně v květnu 2015.

Do České republiky bylo vloni z Německa dovezeno zboží za 38,3 miliardy eur, vývoz z ČR do Německa dosáhl 42,4 miliardy eur. Obchod s Německem tvoří téměř jednu třetinu celkového zahraničního obchodu ČR, země představuje hlavní odbytiště pro české zboží. A pro Německo je ČR po Polsku druhým nejdůležitějším obchodním partnerem ze zemí střední a východní Evropy.