Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cukrovarům klesne administrativa. Evropské komisi budou poskytovat méně informací, rozhodla vláda

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes změnil vládní nařizení. Od října se tak sníží administrativní zátěž pro cukrovary, nebudou muset dávat tolik informací Evropské komisi jako doposud.

Stát se tak připravuje na konec cukerných kvót, který v Evropské unii přijde od října. Administrativní zátěž by měla cukrovarům klesnout o 40 procent.

"V současnosti cukrovarnické podniky poskytují zhruba 25 informací na 21 formulářích," uvedlo ministerstvo zemědělství. Evropské komisi se budou nadále odesílat informace o průměrné ceně cukrové řepy, odhadu a konečné ploše cukrové řepy k výrobě bioethanolu a množství vyrobeného bioethanolu. Systém produkčních kvót cukru Evropské společenství zavedlo koncem šedesátých let.

"Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet," uvedl dříve ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

První doložená várka cukru v českých zemích byla vyrobena před 230 lety. Nyní funguje v ČR sedm cukrovarů, v roce 1989 jich bylo 53. Aktuálně se podle státu pěstuje cukrová řepa na 65.000 hektarech, před 28 lety to bylo 130.000 hektarů.

ČR je z hlediska cukru dlouhodobě přebytkovým regionem. Vyrobí se ho přes 550.000 tun ročně, domácí spotřeba je 350.000 tun ročně. Vyváží se do Evropy i na Blízký a Střední Východ.

Témata:  vláda Ministerstvo zemědělství České republiky EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy