Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečkovi radí na ministerstvu jeho starší bratr, prý zadarmo. Smlouva ale říká něco jiného

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na ministerstvu zemědělství působí jako poradce šéfa resortu Mariana Jurečky od letošního roku jeho starší bratr Lukáš (oba KDU-ČSL). Dle smlouvy bere 300 korun na hodinu. Resort ale tvrdí, že mu ve skutečnosti neplatí nic. Ve smlouvě prý nelze napsat v platu za hodinu nulovou částku.

"Náplní práce pana Lukáše Jurečky je poradenství, analýzy a připomínkování materiálů pro pana ministra. Vzhledem k tomu, že vykonává práci poradce, má přístup do materiálů ministerstva. Panu Lukáši Jurečkovi za vykonanou práci nikdy nebyla vyplacena žádná odměna. Takto byla spolupráce od začátku nastavena," uvedla mluvčí resortu Markéta Ježková.

"Z právních důvodů nelze, aby dohoda o pracovní činnosti byla nastavena tak, že za vykázanou práci bude vyplacena nulová částka," uvedla. Přestože si poradce nikdy nic nenárokoval, je správné, aby osoby, se kterými ministr úzce spolupracuje, byly evidovány, dodala.

Bratr ministra je ředitelem Zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves, což je podle Ježkové důvodem, proč je jako poradce zaměstnán. "Má dlouholeté a praktické zkušenosti v oboru zemědělství," dodala mluvčí.

Ve sboru ministerských poradců na ministerstvu jsou desítky osob. Lidí, kteří připomínkují přímo dokumenty pro ministra, je méně, ale také přes deset. Podle dokumentu jsou mezi nimi i čelní představitelé zemědělské veřejnosti, jako je prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který ale ve funkci po zvolení do vedení komory jako poradce skončil. Dále je mezi poradci například předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, který úřadu stále radí a odměnu 300 korun na hodinu pobírá.

Témata:  Ministerstvo zemědělství České republiky Marian Jurečka platy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy