Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barmská politička Su Ťij asi navštíví Prahu. Má jednat se Zemanem, Sobotkou i Štěchem

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Barmská politička a držitelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij zřejmě v říjnu navštíví Prahu, měla by se setkat s premiérem Bohuslavem Sobotkou i prezidentem Milošem Zemanem. Připravuje se také setkání s předsedou horní komory Milanem Štěchem, a to na 11. října.

Návštěva se plánuje už delší dobu. Přípravy však komplikuje kritizovaný postup barmské armády vůči etniku Rohingů. Pozvánku do Česka tlumočil Su Ťij během své loňské návštěvy v Barmě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Disidentka, která se stala symbolem boje za demokracii v Barmě, tehdy nabídku přijala.

Zdroje z okolí prezidenta Zemana a Černínského paláce ČTK potvrdily, že cesta nobelistky do Česka se plánuje. Na dotaz, zda dorazí ještě před koncem mandátu současné vlády, však jasná dopověď nepadla. Aktuálně.cz uvádí, že Su Ťij by mohla návštěvu zrušit kvůli problémům s vyháněním Rohingů z území Arakanského státu na západě Barmy.

"Mezi českými organizátory ale panují obavy, že by si známá barmská politička mohla svou cestu rozmyslet stejně, jako tomu bylo v případě účasti na Valném shromáždění OSN, které právě probíhá v New Yorku," napsal server.

V Arakanském státě podle některých informací bezpečnostní složky vypalují rohingské vesnice. Od 25. srpna kvůli vlně násilí uteklo přes 410.000 příslušníků menšiny, což je více než třetina jejich barmské populace. Většinu uprchlíků tvoří děti.

Su Ťij už v Česku byla v roce 2013 jako host konference Forum 2000, která je svázána s odkazem Václava Havla. Právě na Havlův návrh Su Ťij v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír.

Témata:  Aun Schan SuŤij Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy