Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanadští zákonodárci odsouhlasili odebrání Su Ťij občanství

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kanadští zákonodárci se ve čtvrtek jednomyslně vyslovili pro odebrání čestného kanadského občanství barmské vůdkyni a nositelce Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Důvodem jsou zločiny páchané v Barmě na muslimské menšině Rohingů. Kanada Su Ťij udělila čestné občanství v roce 2007. Agentura Reuters připomíná, že k faktickému odebrání čestného občanství dojde pouze, pokud rozhodnutí schválí i Senát.

Kanadský premiér Justin Trudeau ve středu novinářům řekl, že je připraven zvážit možnost odebrat Su Ťij čestné občanství. Zároveň ale zdůraznil, že tento krok neukončí krizi, která přinutila v důsledku vládní perzekuce více než 700.000 Rohingů uprchnout z Barmy.

Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová jednomyslné rozhodnutí zákonodárců označila za významné. Schválení návrhu bylo reakcí na to, že "Su Ťij stále neodsoudila genocidu Rohingů, zločin páchaný armádou, se kterou se dělí o moc," citovala agentura Reuters mluvčího Freelandové Adama Austena.

Dolní komora kanadského parlamentu minulý týden jednomyslně schválila rozhodnutí označit vraždy Rohingů v Barmě za genocidu.

Američtí vládní vyšetřovatelé minulý měsíc oznámili, že barmská armáda je zodpovědná za hromadné vraždy, skupinové znásilnění a další zvěrstva páchané na etniku Rohingů a uvedli, že vše bylo "podrobně naplánované".

Témata:  Aun Schan SuŤij Kanada Barma

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy