Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud už rozhodl o českém džihádistovi Silovském

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) ve středu rozhodl o dovolání Jana Silovského, který se chtěl v Sýrii přidat k organizaci Islámský stát (IS). Má si za to odpykat šest let ve vězení. Verdikt NS ale zatím nemůže být zveřejněn.

NS nejprve musí vypracovat písemné odůvodnění a verdikt prostřednictvím Krajského soudu v Plzni doručit obhajobě i žalobcům.

Krajský soud Silovskému původně v únoru uložil tři a čtvrt roku vězení. Odvolací Vrchní soud v Praze trest zpřísnil na šest let. Silovského blízcí verdikt považují za příliš přísný.

Silovského zadržela loni na začátku února turecká policie na letišti v Istanbulu. Měl u sebe letenku do města Gaziantep u syrských hranic, odkud chtěl odjet do syrského Džarábulusu a tam se připojit k bojovníkům IS. Tureckým policistům se muž přiznal, ti ho poslali zpět do Česka.

Silovský prý počítal s tím, že bude bojovat za ideologii IS a že bude zabíjet lidi. Později ale řekl, že do Sýrie nejel zabíjet, ale nechat se zabít. Muž má psychické problémy.

Podle obžaloby z prosince 2016 hrozilo Silovskému za přípravu teroristického útoku až doživotí, státní zástupce ale navrhl čin posuzovat podle nového doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu, za což hrozí tři až 12 let vězení. Soudy se k této kvalifikaci přiklonily.

Témata:  Nejvyšší soud Islámský stát

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy