reklama

Rumové aroma, které se používá nejen jako přísada do tuzemáku, ale třeba i při pečení cukroví, může z výrobků zmizet. Podle vědců z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin obsahuje látku, která je rakovinotvorná. Konkrétně se jedná o ethylester kyseliny mravenčí (mravenčan ethylnatý).

Závěry výzkumu se bude zabývat Evropská komise, která by mohla ingredienci úplně zakázat, informují Hospodářské noviny. Pokud by k tomu opravdu došlo, bude Praha bojovat o to, aby získala výjimku.

Zákaz rumového aroma by totiž v praxi znamenal, že by se změnilo složení populárního českého rumu. České ministerstvo zemědělství se ale rumového aroma vzdát nechce. „Chtěli bychom s Evropskou komisí i s úřadem pro bezpečnost potravin jednat, budeme chtít všechny doklady a vědět, jestli v tom malém množství, které je v rumu, je látka nebezpečná," prohlásil Jurečka.

V tuto chvíli Evropská komise řeší, jak se k problému postaví. „Přesný právní status rumového aroma se v současné době přezkoumává a debatuje se o něm s členskými státy," potvrzuje pro HN Magdalena Frouzová, mluvčí zastoupení Evropské komise v Praze. Problém se přitom nemusí týkat jen Čechů, rumové aroma se používá i v dalších zemích.

Brusel může používání přísady zarazit, ale také udělit výjimku, na což Česko spoléhá. Komise ustupuje v případech, kdy se ukáže, že daný výrobek je pro určitou zemi těžko nahraditelný.

Zpráva příliš nenadchla výrobce tuzemáku. „Vnímáme to jako riziko, které by mohlo narušit tradici českých alkoholových nápojů sahající až do devatenáctého století,“ řekl pro iDnes.cz výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky Jaroslav Burkar. Studie podle něj v podstatě říká, že čeští výrobci neprokázali, že ethylester kyseliny mravenčí není závadný. „Látka se navíc v českém rumu vyskytuje ve velice malé míře,“ dodal.

Jak poukazuje list, tuzemáku se dostává pozornosti v Bruselu už podruhé. V roce 2003 se musel přejmenovat z tuzemského rumu, důvodem byl fakt, že se nevyrábí ze třtiny.