Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ani KSČM s Babišem jít nechce. Filip vyloučil jakoukoliv koalici s hnutím ANO

Památník rudoarmějců v Praze na Olšanských hřbitovech. Připomnělo si zde konec války zhruba 300 stoupenců komunistů.
Památník rudoarmějců v Praze na Olšanských hřbitovech. Připomnělo si zde konec války zhruba 300 stoupenců komunistů.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Mezi strany, které už před volbami deklarují, že nepůjdou do příští vlády s hnutím ANO Andreje Babiše, se zařadila také KSČM. Ústy svého předsedy Vojtěcha Filipa uvedla, že si nedokáže představit jakoukoliv formu povolební koalice s ANO. Filip naopak varoval před povolebním spojenectvím mezi hnutí ANO a pravicovou ODS Petra Fialy.

Povolební spolupráci s hnutím ANO vyloučila už v minulosti TOP 09 nebo Strana zelených, proti spolupráci přímo s Babišem se opatrně vyjádřila i ODS či KDU-ČSL. Teď se mezi tyto strany zařadila také KSČM. Její předseda Vojtěch Filip v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že "vše spěje ke koalici ANO s ODS". 

Připustil, že komunisté by ale do složení vlády rádi promluvili. Před koalicí ODS a hnutí ANO varuje také proto, že řada bývalých členů ODS je nyní úspěšná v Babišově hnutí. "Bývalí členové ODS, kteří v letech 2012–2013 přešli do ANO, jsou teď na vrcholu, například paní Jermanová, tam je ta spolupráce evidentní. Znamenalo by to ovšem, že by se vrátila riziková politika pravicových postupů, které v roce 2010 vedly k hluboké krizi," domnívá se Filip. Znepokojen je některými výroky Alexandry Udženije, v případě Petra Fialy by se ale neobával, že by jeho záměrem byla koalice s Babišem.

Filip předpokládá, že Babišovi se bude po volbách "podbízet kdekdo, včetně ČSSD". K otázce menšinové vlády hnutí ANO s podporou KSČM se Filip stavěl opatrně, jeho partaj prý dává přednost programové koalici. Jako příklad zmínil Ústí nad Labem, kde mohla KSČM sestavit pohodlnou většinu s hnutím ANO, ale sáhla po těsné většině s ČSSD. 

Předseda komunistů rázně odmítl možnou koalici hnutí ANO, SPD Tomio Okamury a KSČM. "Taková koalice by nebyla programová, ale účelová, a k tomu se KSČM nikdy nepropůjčila. Samozřejmě vnímáme, že odmítnutí odpovědnosti by mohlo zmenšit náš politický potenciál, jako se to stalo řeckým komunistům, když odmítli koalici se Syrizou. To by ale byla programová koalice, kdežto tady ne," dodal. 

"Něco jiného by bylo, kdyby v případě nějaké velké krize došlo k dohodě všech politických stran na nějaké vládě národní shody. To se může stát, může se zhoršit bezpečnostní situace v Evropě, může se vyhrotit mig­rační krize a terorismus v Evropě. Navíc je tu hrozba nové cesty přes Rumunsko a Polsko do Německa. Tlak na nás po německých volbách bude jistě vyvíjen mnohem silněji," sdělil Filip. 

Na přímou otázku, zda KSČM půjde do nějaké možné formy povolební koalice s Babišovým hnutím odpověděl, že to může vyloučit. Momentálně dosluhující vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) Filip nepochválil, zmínil ale, že byla lepší než ta pravicová Petra Nečase (ODS). 

Témata:  KSČM Hnutí ANO Vojtěch Filip Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy