reklama

Strategii udržitelného rozvoje do roku 2030 určila OSN před dvěma lety. Jak se státům daří tuto strategii naplňovat, popsala studie Bertelsmannovy nadace a dalších institucí letos v červenci. "Zajímavé bylo to, že se Česká republika ocitla na pátém místě, což vzbudilo velkou pozornost u politiků," uvedl na dnešní tiskové konferenci kampaně Tomáš Tožička, ředitel Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Výsledky studie komentoval například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Česko podle ní předstihlo i Německo, což podle Tožičky sice vypadá pěkně, není to ale tak jednoduché.

Studie si podle něj nevšímá rovnoměrně všech 17 cílů udržitelného rozvoje, mezi něž patří například sociální problematika nebo životní prostředí, a klade větší důraz na průmysl.

Pracovní skupina při OSN určila 230 indikátorů, studie zohledňuje jen některé. Velmi málo jsou mezi nimi zastoupeny ty, spojené s bojem proti chudobě či udržitelností obcí a měst. Tožička o studii mluví jako o "fake news" (nepravdivých zprávách), které jsou v tomto případě o to nebezpečnější, že za nimi stojí uznávaní experti.

"Západní společnosti mohou na základě takových měření snadno získat dojem, že se jich udržitelný rozvoj vlastně netýká nebo že je všechno v nejlepším pořádku," uvádí tisková zpráva kampaně. Studie, jako je ta kritizovaná, poskytují podle zástupců neziskových a humanitárních společností zpětnou vazbu politikům, a pokud jsou špatné, nelze na nich stavět správná rozhodnutí.