Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka bojuje za český rum. Zaměříme se s výrobci na změnu složení rumové tresti, slíbil v Bruselu

Rum, ilustrační fotografie
Rum, ilustrační fotografie
Foto: potravinynapranyri.cz

Brusel/Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes jednal v Bruselu. Výrobci rumové tresti, která podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje některé rizikové látky, by se podle něj měli zaměřit na jejich nahrazení bezpečnějšími při zachování tradičního aroma i chuti.

Studie EFSA v takzvaném rumovém éteru identifikovala tři látky, které mají genotoxický účinek, tedy schopnost narušit genetický materiál živých buněk.

Na seznamu látek, které se jako ochucovadla smějí v EU užívat, je asi 2500 položek. Některé další ale ještě posouzené nebyly a jejich používání je nyní umožněno přechodným obdobím končícím v roce 2018. Tam patří právě i česká rumová tresť, obecně byla ale zkoumána celá skupina aditiv používaných také v Rakousku, Německu, Rumunsku i jinde.

"Je potřeba se podívat, zda v tom množství jsou (ony látky) opravdu nebezpečné pro člověka. Ale spíše bych po dnešním jednání viděl cestu v zaměření se na to, jestli ty látky nemůžeme nahradit bezpečnějšími a lepšími," poznamenal dnes Jurečka.

Podle vyjádření Potravinářské komory ČR z minulého týdne už Evropská komise o zákazu rumové tresti prakticky rozhodla a pokud nenastanou změny, začne zákaz platit v dubnu příštího roku.

Témata:  alkohol Marian Jurečka EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy