reklama

Dopisy posílají zdravotní pojišťovny od roku 2014. Počet vyšetření kvůli rakovině trávicího traktu za tyto necelé tři roky u mužů stoupl o 23 procent, u žen o deset procent. Informace dnes zazněla na tiskové konferenci k rakovině trávicího traktu. Ročně v Česku zabije rakovina tlustého střeva a konečníku 3500 lidí, rakovina slinivky další zhruba dva tisíce. Víc zemře jen na rakovinu plic.

Pojišťovny adresně zvou na vyšetření k prevenci rakoviny prsu, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku, ročně to stojí asi 60 milionů korun. "Časný záchyt je pro nás významně levnější než třeba léčba čtvrtého stadia rakoviny, kde je nutná i biologická léčba, která stojí statisíce nebo miliony korun ročně," řekl Petr Honěk, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která platí péči asi 60 procent obyvatel ČR.

Odborníci, kteří se dnes sešli na konferenci k prevenci rakoviny trávicího traktu, se shodují, že v léčbě pomocí chirurgických zákroků a chemoterapie jsou lékaři v Evropě poměrně úspěšní. "Míjíme ale rakovinu v časných stádiích. Hlavní cíl je prevence vzniku rakoviny a její odhalení v časném stádiu," uvedl Thierry Ponchon z odborné společnosti United European Gastroenterology. V Česku se v tomto stavu odhalí necelá polovina případů.

Na primární prevenci nemocí, kterou pacientům poskytují praktičtí lékaři, jde v Česku asi půl procenta nákladů na zdravotnictví. Příjmy systému veřejného zdravotního pojištění jsou letos plánovány na 276,59 miliardy korun. Na prevenci by tak šlo asi 1,38 miliardy korun.