Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Autistů může být v Česku i 200 tisíc, tvrdí odhady

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - V Česku může být podle odhadů založených na počtu obyvatel a zkušenostech z ciziny až 200 tisíc lidí s poruchami autistického spektra. Pojišťovny evidují za čtyři roky nárůst o tisíc, školy o desetitisíce. Novinářům to řekla Milena Němcová z České odborná společnost aplikované behaviorální analýzy.

Loni se v Česku začaly u praktických lékařů zdarma testovat na poruchy autistického spektra malé děti. Podle Marty Pečeňové, která se řešením životních podmínek osob s autismem v Česku zabývá, naráží rodiče či pečující neustále na předsudek, že je autistů málo, a proto řešení jejich situace není takový problém. "Statiky nejsou, dosud reálná čísla nikoho nezajímala. Jeden z požadavků je zjistit reálná data o tom, kde tito lidé žijí a jaký mají stupeň postižení," dodala Němcová.

Podle místopředsedy zdravotnického výboru sněmovny Davida Kasala (ANO) byl mezi roky 2010 až 2014 nárůst z dat pojišťoven pouze tisíc nově diagnostikových autistů, z dat ministerstva školství to ale byly desetitisíce. Ve výkazech ministerstva školství podle Pečeňové nově už figuruje samostatná kolonka "autismus".

Problémem zůstává nedostatek odborníků, kteří by se péči o osoby s poruchami autistického spektra věnovali. Novela zákona o vzdělávání nelékařských pracovníků platná od letošního září alespoň zavedla studijní obor aplikovaná behaviorální analýza (ABA). 

ABA terapie učí pacienty s poruchou autistického spektra upraveným vzorcům chování a využívá efektivní strategie na posílení a udržení vhodných dovedností a chování.

Autismus je vrozená vývojová porucha sociálního a emočního vývoje a komunikace, která ovlivňuje mnohé oblasti života a navenek se projevuje nestandardním chováním. Vývoj dítěte je narušen zejména v oblasti slovní a mimoslovní komunikace, vztahů s lidmi, vnímání a představivosti. Projevy jsou velmi různorodé, stejnou diagnózu sdílí lidé nadprůměrně inteligentní i s mentální retardací, spontánně navazující kontakt i uzavření, klidní i aktivní s poruchami chování.

Témata:  zdraví Česká republika děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy