Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akademici odvolali plánované protesty, uspořádají akce pro veřejnost

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Akademici dnes odvolali původně plánované protesty, které se kvůli nespokojenosti s financováním vysokých škol měly konat příští týden v rámci Týdne pro vzdělanost. Uvedl to předseda České konference rektorů Tomáš Zima.

Místo protestů vysoké školy na začátku akademického roku zorganizují jiné akce, na kterých chtějí seznámit veřejnost se stavem současného vysokého školství. Doufají, že problematika vysokých škol bude pro budoucí vládu důležitější. Vláda v pondělí schválila zvýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun proti letošku, které akademici označovali za požadované minimum. Vysoké školy tak příští rok dostanou od státu zhruba 24 miliard korun.

"Chceme za to poděkovat, je to zhruba po možná více než pěti letech, kdy vláda České republiky navýšila rozpočet vysokých škol," uvedl Zima. Tři miliardy označil jako kritickou částku pro to, aby se kvalita českého vysokého školství dále nezhoršovala. "Je to částka, kterou budeme chtít alokovat zejména do ohodnocení zaměstnanců, badatelů, učitelů a doktorandů," řekl.

Vysoké školy původně usilovaly o navýšení svého rozpočtu o 4,5 miliardy korun proti letošku, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Tolik peněz jim ale vláda dát odmítla. Akademici proto plánovali zahájit akademický rok protestním týdnem, který měl začít v Liberci a pokračovat v Praze i dalších městech po celé republice. Na 5. října byl naplánován pochod hlavním městem, kde chtěli vysokoškoláci demonstrovat svou nespokojenost. Dnes protestní akce zrušili.

"Týdne pro vzdělanost chceme využít jako platformy pro komunikaci s veřejností o otázce vzdělanosti a vysokých škol," řekl Zima. Součástí zahájení školního roku bude například Noc vědců a politická debata o směřování vysokého školství. "Mezi tím se budou odehrávat tentokrát ne protestní, ale spíš happeningové akce na jednotlivých školách, které by měly oslovit širší veřejnost, o konkrétní náplni se budou rozhodovat jednotlivé univerzity," vysvětlil místopředseda České konference rektorů Mikuláš Bek.

Témata:  vysoké školy vláda Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy