Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porodní domy v Česku zatím nebudou. Brání tomu tyto věci

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Praha - Předsedkyně hnutí za aktivní mateřství Petra Sovová na dnešní tiskové konferenci zveřejnila záměr uspořádat v Praze cyklus kulatých stolů na téma porodních domů a jejich zřizování v České republice.

Odborná debata by se podle ní měla vést nejen o možnostech zřizování porodních domů, ale také o jejich postavení včetně případné úhrady péče ze zdravotního pojištění. Její plán na uspořádání debat podpořil také pražský zastupitel Miloš Růžička (Trojkoalice), který je předsedou výboru pro zdravotnictví a bydlení.

Porodní domy vedou porodní asistentky a jde o zařízení nabízející přirozenější prostředí k porodu než nemocnice. Jsou samostatné, ale v případě komplikací nebo návazné péče spolupracují s porodnicí. Magistrát hlavního města by mohl nejen podpořit cyklus kulatých stolů zainteresovaných odborníků, ale také exkurze nejen odborníků, ale i úředníků do porodních domů v zahraničí, uvedla Sovová.

V Česku je aktuálně připraveno asi deset projektů porodních domů. Jejich otevření brání dvě podmínky - porodní dům musí být vybaven jako porodní sál a neustále musí být přítomen lékař. Unie porodních asistentek se snaží vyjednat s ministerstvem zdravotnictví zmírnění těchto podmínek.

V sousedním Rakousku, kde jsou podmínky srovnatelné, funguje 13porodních domů, uvedla biostatistička Markéta Pavlíková. Velmi rozšířená je tato forma péče v Anglii. Od roku 2014 tam platí národní doporučení, že pro nízkorizikové rodičky je porodní dům ze zdravotnického hlediska nejlepší variantou. Tamní studie z roku 2011 zjistila, že při porodu této skupiny žen v porodnicích je dvojnásobné riziko akutního císařského řezu a mají více poporodních poranění.

Témata:  porody zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy