Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z přeloučského hřbitova byl exhumován slavný skladatel, uvězněný v Osvětimi

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Přelouč - Na hřbitově v Přelouči dopoledne proběhla exhumace těla francouzského skladatele Kasimira Obrfelda. Zemřel v roce 1945 při transportu z koncentračního tábora v Osvětimi.

Francouzský skladatel židovského původu Kasimir Obrfeld byl gestapem zatčen ve Francii v roce 1943. Později byl transportován do Osvětimi a v lednu roku 1945, když se blížila fronta a Němci evakuovali vězně z táborů na západ zemřel skladatel právě v Přelouči.

Stalo se tak 24. ledna, když vězně přesouvali ve dvacetistupňových mrazech na otevřených vagonech. Kasimir Obrfeld zemřel na nádraží v Přelouči. Vojáci těla mrtvých nechali na místě svému osudu. Místní je pohřbili na přeloučském hřbitově a tamní farář si prozíravě zapsal čísla mrtvých vězňů vytetovaných na jejich rukou. Připojil i plánek hrobů devíti mrtvých z transportu.

Jeho syn se až několik desítek let po válce dozvěděl, že je skladatelovým potomkem. Od roku 2011 se snaží o to, aby byl jeho otec exhumován a jeho ostatky pohřbeny na pařížském hřbitově v Montmartru.

Dnes se to skladatelovu synovi podařilo. Tělo jeho otce bylo vyzvednuto a ostatky poštou zaslány do Francie. Ve čtvrtek budou slavnostně uloženy k ostatkům dalších slavných francouzských umělců.

Témata:  Osvětim Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy