Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liglass daroval loni SPO 200 tisíc Kč, Mynář pak za firmu lobboval v Kyrgyzstánu

Miloš Zeman, prezident ČR a Vratislav Mynář /SPOZ/
Miloš Zeman, prezident ČR a Vratislav Mynář /SPOZ/
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Praha - Společnost Liglass Trading CZ darovala loni Straně práv občanů 200.000 korun. Ten samý rok kancléř Vratislav Mynář doporučil firmu Kyrgyzstánu, kde pak získala miliardovou zakázku na stavbu vodních elektráren, přestože neměla žádné zkušenosti z oboru.

Píše to dnes server Aktuálně.cz. Informace o daru jsou zanesené ve výroční zprávě SPO. Mynář stranu mezi lety 2010 a 2013 vedl, čestným předsedou strany je prezident Miloš Zeman. Nynějšího předsedu SPO Jana Velebu informace o daru Liglassu překvapila. "Nic o tom nevím, budu se muset s informacemi seznámit," řekl pouze. Majitel Liglassu nechtěl finanční sumu pro politickou stranu komentovat.

Zeman nedávno novinářům řekl, že ve svém funkčním období lobboval za desítky českých firem, a to na základě doporučení ministerstva průmyslu a obchodu.

Společnost Liglass sídlí v chátrajícím objektu v Líšném u Železného Brodu. V loňském roce zaměstnávala podle informací z obchodního rejstříku dva lidi, uskutečnila zakázky za pouhých 612.000 korun a její hospodaření skončilo bezmála milionovou ztrátou. Smlouva na výstavbu kaskády vodních elektráren v Kyrgyzstánu přesahovala 12 miliard korun.

Kyrgyzská vláda nakonec smlouvu s českou společností Liglass Trading v září vypověděla. Liglass je podle svého generálního ředitele Michaela Smelíka připraven obrátit se na mezinárodní arbitráž.

V předčasných volbách v roce 2013 i přes Zemanovu podporu SPO získala 1,5 procenta hlasů. Do letošních voleb chtěla strana jít společně s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, to ale spolupráci odmítlo.

Témata:  SPO- Zemanovci Vratislav Mynář Miloš Zeman

Aktuálně se děje

5. května 2024 19:17

Zemřel britský herec Bernard Hill, hvězda Pána prstenů i Titaniku

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy