Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa musí více zbrojit proti Rusku, burcuje místopředseda TOP 09

Marek Ženíšek, místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/
Marek Ženíšek, místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/
Foto: TOP 09

Praha - První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek tvrdí, že současná podoba protiraketové obrany nezastaví mezikontinentální balistické střely Ruské federace. Evropa by proto podle něj měla začít více zbrojit a vnímat rizika.

Spojené státy na vojenské základně v Rumunsku uvedly do provozu protiraketový systém, který bude součástí štítu chránícího evropské členské státy NATO před balistickými raketami. Podle Ženíška může být štít nastaven i proti RUsku. "Podle situace, která se v Rusku odehrává a jak se Rusko chová, to do budoucna může být i proti Rusku," uvedl.

"Současná podoba protiraketové obrany ale nezastaví mezikontinentální balistické střely Ruské federace. Buďto jsou moc blízko, nebo jsou naopak moc daleko a je jich strašně málo. Takže teď to není namířeno proti Ruské federaci, ale do budoucna to obrana vůči Rusku být může," řekl Českému rozhlasu Ženíšek a dodal, reakce Kremlu jej nepřekvapila.

Rusko totiž v reakci na to oznámilo, že přijímá příslušná opatření k zajištění své bezpečnosti. Podle mluvčího Kremlu považuje štít za hrozbu pro svou národní bezpečnost. "Nepřijde mi adekvátní, protože podle této logiky bychom měli snad i Rusku vyhlásit válku. Ta reakce je opravdu nepřiměřená. Když se podíváme, že reakcí na cvičení vojáků NATO, kterých bylo 6 tisíc u hranic s Ruskem v nedávné době, se Rusko rozhodlo, vytvořit 3 nové divize o síle 30 tisíc můžu, tak jsou ty reakce v naprostém nepoměru," reaguje Ženíšek.

Připomněl také, že rozhodnutí o zřízení protiraketového štítu proti balistickým střelám bylo na summitu NATO v Lisabonu před šesti lety. V té době se Rusko chovalo jinak. "Podezírat NATO, že je to primárně proti Rusku, je trošku nonsens. Před těmi šesti lety s tím dokonce souhlasil tehdejší prezident Dmitrij Medveděv. Rusko bylo do toho projektu přizváno. To, že pak v roce 2013 z nějakých důvodů od toho projektu definitivně upustili, je záležitost rozhodnutí Ruské federace," dodal.

Evropa podle něj musí začít daleko více zbrojit a vnímat reálná rizika. "Mělo by být v zájmu České republiky a všech zemí v Evropě, aby protiraketová obrana byla pro alianci důležitým nástrojem k zajištění kolektivní obrany. Logika, že reakcí na vytvoření základny pro antirakety na území nějakého státu, který je blíže k Ruské federaci, bude dobudování systému mezikontinetálních raket, je podle mě špatná," podotkl.

Témata:  Marek Ženíšek (TOP 09) Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy