Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se kvůli lithiu sejdou příští pondělí, už našli nové prostory

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna se sejde na mimořádné schůzi ke sporné těžbě lithia v pondělí 16. října odpoledne. Svolání schůze podnítila skupina 62 poslanců z iniciativy opoziční KSČM. Poslanci budou jednat v zasedacím sálu klubu ČSSD v jiné budově dolní komory ve Sněmovní ulici.

V náhradním sálu není hlasovací zařízení, hlasy tak budou muset sčítat skrutátoři. Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) jde o jediný problém. "Svojí kapacitou (sál) vyhovuje," řekl.

Jednání Sněmovny těsně před volbami sice není úplně běžné, ale debata o lithiu nebude první případ. V roce 2010 se poslanci sešli den před volbami. Schválili tehdy vydání povodňových dluhopisů za tři miliardy korun a přehlasovali prezidentovo veto novely, která zvýšila podíl biosložek v benzinu a v naftě. V roce 2002 poslanci posuzovali pár hodin před otevřením volebních místností návrh na nákup stíhaček Gripen.

Jednání sněmovního pléna o lithiu ale bude podle dostupných informací první, které se uskuteční mimo hlavní jednací sál. Výjimkou byly společné schůze poslanců a senátorů k volbě prezidenta, které se konaly na Pražském hradu.

Předseda ANO Andrej Babiš v uplynulých dnech označil za krádež za bílého dne memorandum o těžbě lithia, které s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Ministra vyzval k odstoupení a chystá trestní oznámení. Podle ČSSD byl však postup dán předchozími kroky ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), jehož úřad prodloužil australské firmě povolení k průzkumu ložisek lithia v Česku. Brabec namítá, že licenci neprojednával a že ji prodloužil v souladu s geologickým zákonem místně příslušný úředník.

"Velmi mě mrzí, že se věc stala předmětem předvolebního boje a že se používají velmi neférové praktiky, skoro až údery po pás," komentoval spory Hamáček, který je také místopředsedou ČSSD. Uvedl, že když poslouchal Babišova vyjádření, nevěřil vlastním uším. "Je to politická kultura, s níž nepřišla sociální demokracie," dodal Hamáček.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jan Hamáček Andrej Babiš lithium

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy