reklama

Protestující lékaři zatím ordinace nezavřeli, vyzvali ale k jednodennímu uzavření příští středu. Podle Rögnerové má každý nárok demonstrovat, je-li nespokojen. "My si ale myslíme, že podmínky nejsou tak špatné. Praktičtí lékaři mají platby z kapitace bez ohledu na to, kolik lidí jim chodí. Pokud jim roste počet pacientů, mají přirozený růst," řekla Rögnerová.

Doplnila, že časem by peníze na navýšení mohly být, pokud se rozloží růst ve všech segmentech. "Chtěli bychom zvyšovat platby za výkony mimo kapitaci, aby se odlišili lékaři, kteří dělají něco navíc," uvedla.

Kapitační platby lékaři inkasují za každého registrovaného pacienta. Základní sazba je od 48 do 54 korun za pacienta na měsíc, násobí se indexem podle věku pacienta. Nejvíce lékaři dostávají za děti do čtyř let a seniory, o které je péče nákladnější. Kapitace tvoří asi 70 procent příjmu praktických lékařů, zbytek tvoří výkonové platby jako například preventivní prohlídka nebo očkování. Obvykle má lékař v kartotéce až 2000 pacientů.

Některé nemocnice v ČR mají problémy s nedostatkem sester, největší jsou u sester v třísměnném provozu. Rögnerová upozornila, že řada lidí odešla mimo resort a nemocnice mají problémy udržet pracovníky. Proto se v posledních letech opakovaně navyšovaly platy pracovníků nemocnic o pět a poté o deset procent.