Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a Babiš v jednom pytli. Zeman ale postoje nemění, píše americký novinář

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Americký novinář a publicista Erik Best se ve svém zpravodaji FS Final Word pozastavuje nad srovnáváním republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa a některých českých politiků. Není to prý ale tak jednoduché, jak se někteří snaží prezentovat.

„Donalda Trumpa lidé čím dál častěji házejí do jednoho pytle s Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Pro Karla Schwarzenberga, Tomáše Halíka a další představují všichni tři nebezpečné demagogy," píše ve svém komentáři Best.

Poukazuje ale na to, že v této trojici je jeden politik, který se od dalších dvou odlišuje. „Zeman se ale od zbylých dvou politiků liší v jednom klíčovém ohledu. Český prezident nemění postoje jako ponožky. Co Trump a Babiš dnes říkají na téma migrace nebo daně, už nemusí zítra vůbec platit. Minimálně v krátkodobém horizontu je Zeman konzistentnější. Zaujme extrémní postoj a drží se ho," vysvětluje americký novinář.

Další dva pak podle něj představují jakousi novou demagogii. „Naopak Trump s Babišem dovedli k dokonalosti umění přilákat extrémním postojem širokou voličskou základnu a pak obratem v ten správný okamžik získat i část voličů, kteří s původním postojem nesouhlasili. Zvládnout to bez ztráty části základny není jednoduché, pokud se to ale povede, takřka proti tomu neexistuje obrana. Trump a Babiš to umí. Ve srovnání s nimi je Zeman pouze staromódním populistou," píše Best.

Témata:  Erik Best Donald Trump Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy