Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál na českém soudě: Soudce se chtěl vykálet před dveře kolegyně

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Otřesné věci se prý chtěl dopustit bývalý soudce Ondřej Havlín. Podle návrhu na kárné řízení měl on osobně nebo v zastoupení připravovat vykonání velké potřeby před dveřmi bytu místopředsedkyně soudu. Uvedl to server Česká justice s tím, že řízení bylo zastaveno.

Podle druhého z bodu kárného návrhu měl Ondřej Havlín připravovat sám nebo dokonce v zastoupení vykálení lejna před dveřmi místopředsedkyně soudu Martiny Kasíkové. "V období od 2. 8. 2012 za pomocí J. S., bytem v P. 5, S. 899/38 připravoval fyzický útok na tehdejší místopředsedkyni Obvodního soudu pro Prahu 2 JUDr. M. K., který měl spočívat přinejmenším v tom, že měl JUDr. O. H., popřípadě jiná osoba, vykonat velkou potřebu před dveřmi jejího bytu, přičemž motivem takového jednání byla msta za výkon pravomoci místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 2," cituje server z textu kárného návrhu.

Spor mezi Ondřejem Havlínem a místopředsedkyní Obvodního soudu pro Prahu 2 Martinou Kasíkovou se prý mimo jiné týkal jeho návratu do funkce soudce po osmi letech. V roce 2001 oznámil, že se do funkce vrací, ale nové vedení Obvodního soudu pro Prahu 2 mu tlumočilo stanovisko ministerstva spravedlnosti, že již soudcem není. 

Server ale upozorňuje, že to, zda měl soudce Ondřej Havlín připravovat útok na Martinu Kasíkovou lejnem, už není možné prokázat, protože Nejvyšší správní soudu řízení zastavil. "Jak kárný senát zjistil, kárně obviněný byl rozsudkem Krajského soudu v Praze, jako soudu odvolacího, ze dne 11. 2. 2016 odsouzen podle § 331 odst. 3 a § 43 odst. 1 trestního zákoníku k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání pěti let a tří měsíců, a to za spáchání přečinu nepřímého úplatkářství podle § 333 odst. 1 trestního zákoníku. Podle § 56 odst. 3 trestního zákoníku byl pro výkon tohoto trestu zařazen do věznice s dozorem. Současně byl podle § 67 odst. 1 a § 68 odst. 1 a 2 trestního zákoníku odsouzen k peněžitému trestu ve výměře 350.000 denních sazeb po 1.000 Kč, tedy v celkové výši 350.000 Kč. Podle § 69 odst. 1 trestního zákoníku byl pro případ, že peněžitý trest nebude ve stanovené lhůtě vykonán, stanoven náhradní trest odnětí svobody v trvání deseti měsíců," cituje Česká justice Nejvyšší správní soud.

Témata:  soudnictví soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy