reklama

Podle odhadů asociace ABSL, jež zastupuje firmy podnikových služeb, vlivem nových technologií více pracovních rolí vznikne, než zanikne. "Již nyní firmy z našeho oboru v souvislosti se zaváděním robotické automatizace potřebují odborníky nového typu," uvedl ředitel ABSL Jonathan Appleton.

Například v zákaznických službách, kde již během pár let převezmou většinu rutinní komunikace automatizovaní hlasoví asistenti, neboli chatboty, jsou podle něj potřeba designéři, testeři a trenéři těchto systémů, stejně jako datoví specialisté, jejichž úkolem je udržovat data pro aplikace umělé inteligence.

Stále více procesů lze řešit například pomocí crowdsourcingu (žádost veřejnosti o spolupráci), na vzestupu je také práce z domova a firmy reportují i zvyšující se podíl tzv. freelancerů, tedy pracovníků, kteří nejsou ve firmě zaměstnaní, ale spolupracují s ní na základě kontraktu.

"Mladé generace mají tuto formu pracovního vztahu v oblibě. Umožňuje jim to svobodu, fungovat například jako tzv. digitální nomádi," vysvětlil Appleton.

K novým rolím bude podle ABSL patřit například i manažer spolupráce a specialista sdílení technologií. Úkolem prvního bude propojování lidí a sdílení firemní kultury v rámci organizací, které spoléhají na vzdáleně pracující zaměstnance, dodavatele a další externí spolupracovníky. Specialista sdílení technologií bude mít za úkol zajišťovat získávání know-how a technické podpory pro oddělení napříč společností a bude zodpovědný za kompatibilitu všech používaných technologií.