reklama

K ruské imperiální moci mají dle Kalouseka vstřícný vztah prezident Miloš Zeman i předseda ANO Andrej Babiš. Během krátké doby zpochybnili sankce uvalené na Rusko kvůli obsazení Krymu a konfliktu na východní Ukrajině.

"V posledních 14 dnech dva významní politici pronesli jasná slova na adresu ruských sankcí. Pan prezident dokonce v Radě Evropy, což pokládám za skandální. Nicméně řekl to několik dní po tom, co to pronesl pan předseda Babiš do novin. O vstřícném vztahu těchto dvou pánů k ruské imperiální moci nelze podle mého názoru pochybovat," řekl Kalousek v rozhovoru pro ČTK.

Vliv ruské propagandy se podle předsedy TOP 09 projevuje v celé společnosti. "Tady se to velmi dobře dělá, protože mají spoustu domácích pomocníků od Hradu přes vládu, Poslaneckou sněmovnu, média až po občanská sdružení a spolky," řekl Kalousek. Denně je proto podle něj možné číst a slyšet o ruských zájmech.

V šíření propagandy jsou bezpochyby aktivní ruské tajné služby, uvedl Kalousek. "Byly v tom aktivní ve všech zemích v Evropské unie, pravděpodobně i ve Spojených státech, o to více jsou v tom aktivní v zemích, které dodnes pokládají za své satelity a kde nechtějí ztratit svůj vliv, nebo chtějí zpátky svůj vliv získat," uvedl. Za veřejné tajemství považuje to, že Rusové podporovali krajně pravicovou političku Marine Le Penovou ve francouzské prezidentské kampani nebo v nedávných volbách v Německu Alternativu pro Německo (AfD).

Přijetí eura je pro Česko jako výrazně exportní ekonomiku a jeho propojení s eurozónou výhodné, míní Kalousek. K tomu se přidává mezinárodně politický argument vícerychlostní Evropy, kde hranice mezi rychlým a pomalým pruhem půjde po hranici eurozóny, dodal.

"Pokud tam nevstoupíme, tak samozřejmě také vyjde slunce, v den vstupu do eura ani nikdo o korunu nezbohatne, ani nezchudne, ale tím vstupem budeme mít mnohem víc šancí a jistot, než když tam nevstoupíme," uvedl.

Za neférové ze strany odpůrců eura považuje tvrzení, že euro je zkrachovalým projektem. "Byť má velké problémy, je to pátá nejsilnější ekonomika světa a největší světový vývozce a dovozce. Není to jenom Řecko, ale je to především Německo, Francie, Holandsko, Finsko, Rakousko a spousta dalších států eurozóny," míní. Česko se podle něj musí poměřovat se srovnatelnými ekonomikami, nikoli Švédskem, Dánskem či Velkou Británií, kdyby nezvolila brexit, které zůstaly u vlastní měny. To jsou země s jinými podmínkami a indikátory, tvrdí.