Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Krkonoších skončil zákaz vstupu do některých lokalit

Krkonoše
Krkonoše
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Vrchlabí - V Krkonoších dnes skončilo omezení vstupu do některých chráněných oblastí, které bylo v platnosti téměř tři měsíce. V nejpřísněji chráněné první zóně parku se ale i nadále smí chodit jen po turistických cestách.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) každoročně vyhlašuje zákaz kvůli ochraně hor před nájezdy sběračů borůvek. "Pro omezení vstupu už nebyl důvod, sezona borůvek skončila," uvedl dnes mluvčí národního parku Radek Drahný.

Omezení vstupu bylo vyhlášeno 20. července už posedmnácté. Smyslem opatření je chránit přírodu. Sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty. Navíc snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují místa, kde jsou chráněné rostliny. Sběrači rovněž ruší zvěř, zejména v době, kdy si zvířata přivykají na místa poblíž přezimovacích obůrek, a v době říje.

Podle správců parku už není problém se sběrači tak velký jako v minulosti. Třeba letos byly s borůvkáři zahájeny pouze čtyři správní řízení, před deseti lety šlo o desítky případů.

Zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači. "Čelili jsme doslova nájezdům zejména polských sběračů. Je to logické a vyplývá to z charakteru hor. Když se borůvky urodí, tak místní dokážou najít v povolených lokalitách a nepůsobí ve vztahu k omezení vstupu problémy. Pro Poláky jsou však dostupné lokality s borůvkami často jen za hranicí, tedy v převážně nejcennějších oblastech Krkonoš," uvedl Drahný.

Témata:  Krkonoše příroda turisté

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy