Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté v Marawi jsou poraženi, hlásí filipínská vláda. Střelba se ale ozývá dál

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Pět měsíců bojů s radikály v Marawi na jihu Filipín skončilo. Ministr obrany Delfin Lorenzana prohlásil, že ve městě už žádní islamisté nejsou. Zpravodajové agentury Reuters ale ještě ráno slyšeli palbu z automatických zbraní a z děl.

Lorenzana řekl, že vojáci odvezli těla 42 členů poslední skupiny radikálů, s nimiž vojáci ještě bojovali.

Marawi v květnu obsadila skupina napojená na Islámský stát. V jejím čele stáli bratři Mauteové a město drželi v rukou přes 150 dní. Šlo o největší bezpečnostní krizi na Filipínách za mnoho let. Podle kritiků se vláda nechala zaskočit, protože podcenila šíření extremismu v chudých částech země.

Armádní mluvčí Restituto Padilla k ranní střelbě řekl, že boj stále pokračuje, ale stejně jako ministr prohlásil, že v Marawi už žádní teroristé nejsou. Podle Padilly se vojáci snažili poslední skupinu přimět k tomu, aby se vzdala, ale radikálové to odmítli. Mezi posledními oběťmi jsou i dvě manželky bojovníků.

Armáda začala proti radikálům postupovat rychleji od minulého týdne, kdy v boji padl Isnilon Hapilon, který figuroval na americkém seznamu nejhledanějších teroristů a byl označován za "emíra" Islámského státu v jihovýchodní Asii. O život přišel i jeden z bratrů Mauteových a také hlavní finančník skupiny, jímž byl Malajsijec Mahmúd Ahmad.

Témata:  Filipíny Islámský stát Armáda Filipíny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy