Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ničivý živel řádil v celé ČR: Nedělní bouře Herwart byla nejhorší od orkánu Kyrill

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Extrémně silná bouře Herwart provázená silným větrem, která se v neděli prohnala republikou, byla nejničivější větrnou epizodou v Česku od orkánu Kyrill v lednu 2007. Pojišťovny mají už nahlášeny tisíce škod za mnoho desítek milionů korun. N

Nejsilnější poryvy větru hlásí Krkonoše, konkrétně na Luční boudě foukal vítr maximální rychlostí 182 kilometrů za hodinu.

Měřicí přístroje na Sněžce ukázaly v neděli ráno na polské straně hory rychlost větru 180 kilometrů v hodině a na české poštovně 177 kilometrů za hodinu. Obě stanice ale dopoledne přestaly dodávat data a pozdější údaje meteorologové stále nemají k dispozici.

"Z hlediska zaznamenaných rychlostí větru a pravděpodobně i způsobených škod se jednalo na našem území o nejničivější větrnou epizodu od orkánu Kyrill, kdy byly i v nížinách zaznamenány nárazy větru přes 145 km/h a na Sněžce byl naměřen náraz 216 km/h," uvedli meteorologové.

Během nedělního odpoledne a večera vítr zeslábl, během dneška by měl na většině území dosahovat rychlosti kolem 55 kilometrů za hodinu, na Českomoravské vrchovině, jižní Moravě a ve Slezsku až 70 kilometrů za hodinu a na horách v nárazech kolem 90 kilometrů za hodinu.

Česká pojišťovna měla k dnešní desáté hodině nahlášeno téměř 2000 škod za celkem 50 milionů korun. "Počet škod bude samozřejmě narůstat s tím, jak se lidé postupně vzpamatovávají, začínají sčítat škody a kontaktovat pojišťovnu. Dnes evidujeme desetinásobný nárůst hovorů na zákaznickou linku," řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Kooperativě již v průběhu neděle klienti na infolinku nahlásili první stovky škod. Nyní registruje téměř 700 škod. "Předběžně odhadujeme, že tyto škody přesáhnou 50 milionů Kč," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Likvidátoři AXA očekávají stovky škod v řádech milionů korun. Mezi prvními nahlášenými škodami převládají poškozené střechy a rozbitá okna. Vzhledem k tomu, že vichřice Herwart byla na řadě míst doprovázena vydatným deštěm, nejsou podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky výjimkou ani zatopené sklepy. Samostatnou kapitolou pak budou škody na automobilech, které byly poškozeny polámanými stromy, podotkl.

Nejvíce škod má Česká pojišťovna nahlášeno zatím ze Středočeského (přes 500) a Ústeckého kraje (zhruba 300). Nejčastěji jde o poškozené střešní krytiny a střešní okna. Dalšími typickými škodami jsou ty, které vzniknou v důsledku pádu stromů či větví na stavby a automobily. Likvidátoři pojistných událostí se často také setkávají se škodami, které souvisí s dětskými atrakcemi, jako jsou třeba trampolíny a houpačky, které mají lidé na zahradách.

Témata:  vichřice Herwart počasí Česká republika pojišťovny vichřice

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy