Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horáček zaregistroval svou kandidaturu na Hrad, desetitisíce podpisů bylo neplatných

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Uchazeč o Hrad Michal Horáček dnes na ministerstvu vnitra předal petici s 86.000 občanskými podpisy, které podporují jeho kandidaturu na prezidenta. Tisíce podpisů byly z archů odstraněny.

Horáček řekl, že shromáždil 115.000 podpisů, téměř 30.000 ale jeho spolupracovníci po kontrole odstranili, protože nesplňovaly zákonné podmínky.

"Někdy to bylo opravdu bizarní, některé jsme si i schovali. Jedna dáma třeba do kolonky občanský průkaz napsala občanka, hodně tam naši spoluobčané v dobré vůli psali rodná čísla, protože si řekli, že to je lepší než číslo občanského průkazu," podotkl Horáček. Dodal, že je přesvědčen o tom, že zákonem stanovenou podmínku 50.000 podpisů splnil.

Horáček novinářům řekl, že pro něj bylo důležité se obrátit na občany, a ne na poslance. "Mně ta poslanecká nominace připomíná knížku mého dětství, která se jmenovala Do zoo zadními vrátky," uvedl.

Minimálně poslaneckou nominaci si zajistili bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Senátorské podpisy sehnal bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Zajistit si občanské i politické podpisy se snaží i lékař a aktivista Marek Hilšer, exposlanec Otto Chaloupka nebo bývalý šéf Úřadu vlády Karel Štogl. O prezidentský úřad projevilo zájem přes dvě desítky uchazečů.

Témata:  Michal Horáček prezident ČR EuroZprávy.cz

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy