Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žák se na exkurzi zranil, škola mu má zaplatit miliony

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Rousínov - Základní škola v Rousínově se odvolala proti rozsudku, že má jako náhradu za celoživotní újmu zaplatit 8,8 milionu korun chlapci, na kterého spadl při neoficiální exkurzi náhrobní kámen.

Neštěstí se stalo v roce 2011, kdy učitel školy vzal třídu místo hodiny dějepisu na tamní židovský hřbitov. Ten není volně přístupný a žáci se tam dostali přes přerušený plot. Na tehdy 13tého hocha se na hřbitově zřítil několika set kilogramů těžký náhrobek, který skopl jeho spolužák. Přežil jen díky rychlému zásahu lékařů. Nyní 19letý muž je od té doby odkázán na vozík. Po škole žádal 14 milionů, soud mu přiřkl 8,8 milionů.

Vyškovský soud o odškodném rozhodl na začátku října, rozsudek nebyl pravomocný. Škola si ponechala lhůtu pro možnost odvolání, aby verdikt vedení školy mohlo probrat se svým zřizovatelem, kterým je město. Jak uvedl vyškovský Deník, rozhodnutí o odvolání padlo po zasedání zastupitelstva města. Náhradou za újmu se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

Učiteli, který je nyní v důchodu, v roce 2012 uložil vyškovský okresní soud trestním příkazem za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti trest odnětí svobody na 12 měsíců s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina jeho samotného z ničeho neobviňuje.

Témata:  odškodnění soudy školství

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy