Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé podávají stížnosti k volbám. Výhrady mají sládkovci, žena kritizuje kampaň SPD

Miroslav Sládek
Miroslav Sládek
Foto: www.republikani.com

Brno - Dnes v 16:00 končí lhůta pro podávání stížností na volby. Zvláštní senát Nejvyššího správního soudu (NSS) bude mít přinejmenším stejné množství práce jako před čtyřmi roky. Tehdy dostal 42 stížností, letos už jejich počet dosáhl stejného čísla.

Většinu podnětů podali voliči, dva jsou od stran - Demokratické strany zelených a SPR-RSČ Miroslava Sládka. Obsah stížnosti republikánů není veřejně dostupný, soud podněty před rozhodnutím nezveřejňuje. Obsah lze v některých případech vyčíst z výzev k doplnění návrhů.

Předseda Demokratické strany zelených, Jiří Anderle z Domažlicka, poukazuje na různou praxi připočítávání preferenčních hlasů. Žádá o překontrolování hlasů ve čtyřech okrscích v Plzni, Sušici, Měčíně a Nýrsku. Tvrdí, že komise tam automaticky udělovaly čtyři preferenční hlasy prvním čtyřem kandidátům, i když voliči na konkrétním lístku nikoho nezakroužkovali.

Muž z Prahy 10 tvrdí, že malé a velké strany neměly z hlediska financování a přístupu do médií rovné postavení.

Volička z Vraného nad Vltavou poukazuje na zobrazování zbraní a výzev k násilí ve volební kampani některých politických stran a hnutí. Vadí jí i vyvolávání nenávisti a strachu, jež spatřovala ve volební kampani SPD Tomia Okamury.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) Miroslav Sládek Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy